От къде да започна?

Проследяване на разходите

След като добавиш сметка към своя профил в платформата, можеш да започнеш да въвеждаш разходите и приходите си. Отначало често ще се случва да забравяш къде и колко си похарчил, за това е добре да си пазиш касовите бележки.

Записването на транзакции е лесно и бързо. Към всяка една транзакция се добавя нейната категория, а ако искаш да следиш определен вид разходи, можеш да добавяш и тагове (етикети).

  В меню Планиране могат да се задават повтарящи се разходи/приходи, които автоматично ще влизат в системата на посочената дата.

От меню Настройки можеш да създадеш неограничени на брой персонализирани категории.

Разбиране на финансовите навици

  След като изминат няколко седмици, а най-добре месец, можеш да погледнеш меню Отчети. Различните видове отчети показват как се движат финансите във времето.

  Различните варианти за филтриране в меню Отчети и Тразакции помагат за извличане на още по-полезна информация – можеш да филтрираш транзакциите по сметки, категории, тагове и др.

  В меню Настройки по желание можеш да зададеш известие по имейл за месечни и седмични отчети.

Планиране и спестяване

След като вече имаш ясен поглед над финансовия си поток за поне няколко месеца, е време да помислиш за различни варианти за спестяване. Към всяка сметка в меню Сметки можеш да настроиш вид спестяване според нуждите ти. Препоръчително е да се спестяват поне 10-20% от приходите за месеца.

В меню Цели можеш да добавиш финансова цел. Настройването на цел осигурява навременно напомняне за нейното изпълнение. Зададените цели могат да бъдат следени и изпълнявани във времето.